УНН пропонує п’ятірку рецептів супів, що чудово пасують до осінньої пори року. Серед них: суп із червоної сочевиці та гарбуза, рамен з імбирними кульками з м’яса, курячий суп з додаванням імбиру та овочів, місо-локшина з корейською капустою кімчі та філіппінське овочеве кокосове рагу.

Осінній період – чудовий час для тарілки теплого супу. З настанням похолодань за вікном, саме час взяти улюблену каструлю і приготувати щось запашне, ситне й затишне. Супи з сезонних овочів, зернобобових та круп’яних культур не лише зігріють, але й дадуть енергії на весь день.
УНН пропонує до уваги читачів п’ятірку найкращих рецептів супів, які неважко зготувати в домашніх умовах: від звичних кремових видів до багатих на білок, поживних страв, що стануть ідеальними як на обід, так і на вечерю.
Суп з червоної сочевиці та гарбуза з лимоном

Інгредієнти:
- 2 великі ложки оливкової олії, плюс трохи для подачі;
- 1 велика жовта головка цибулі, подрібнена;
- 4 зубчики часнику, дрібно порубані;
- 2 малі ложки дрібно порізаного імбиру (з куска розміром 2,5 см);
- 2 малі ложки хариси;
- 1 мала ложка меленого коріандру;
- 1 мала ложка меленого кмину;
- 1 мала ложка меленої куркуми;
- 1 мала ложка солі кошерної;
- ¼ малої ложки щойно змеленого чорного перцю;
- 2 літри овочевого відвару;
- 2 мірні склянки нарізаного кубиками гарбуза мускатного;
- 1 ½ мірні склянки сухої червоної сочевиці;
- 3 середнього розміру морквини, порізані;
- 2 великі ложки свіжого соку лимона (з 1 лимона);
- Подрібнений смажений мигдаль та подрібнена петрушка для подачі;
- Підсмажена піта та натуральний йогурт для подачі.
Приготування
Нагрійте олію у великій каструлі або чавунній гусятниці на середньо-високій температурі. Додайте цибулю та часник; готуйте, часто помішуючи, до готовності та початку золотистості, 6-8 хвилин. Додайте імбир, харису, приправи, сіль та перець. Готуйте, постійно помішуючи, до відчутного аромату, приблизно 2 хвилини.
Додайте бульйон, гарбуз, сочевицю та моркву; доведіть до кипіння. Збавте температуру до середньо-низької та готуйте на слабкому вогні, поки сочевиця не стане м’якою, близько 20 хвилин. Поділіть суміш на 2 частини та перекладіть у блендер. Заберіть центральну частину з кришки блендера, щоб виходила пара. Закрийте блендер кришкою та накрийте її чистим рушником. Збивайте до однорідності приблизно 1 хвилину. (Ви також можете застосувати занурювальний блендер.) Поверніть суп у каструлю і додайте лимонний сік.
Полийте кожну порцію олією та посипте зверху мигдалем і петрушкою. Подавайте з підсмаженою пітою та йогуртом для занурення.
Рамен з імбирними фрикадельками, зеленню та зеленою цибулею

- 1 ½ фунта свинячого м’ясного фаршу;
- 2 великі курячі яйця;
- ¾ малої ложки щойно змеленого чорного перцю;
- 4 стебла зеленої цибулі, дрібно нарізані, поділені, плюс ще трохи для подачі;
- 1 велика ложка тертого свіжого імбиру (з куска довжиною 3 дюйми), розділена;
- 3 великі ложки соєвого соусу, поділені;
- 3 великі ложки кунжутної олії, поділені;
- 2 великі ложки олії з ріпаку;
- 1 літр овочевого бульйону;
- 2 великі ложки мірину;
- ¼ мірної склянки білого місо;
- 85 г локшини швидкого приготування або 3 пачки (280 г) свіжої локшини рамен;
- 6 качанів бебі бок-чой, обрізані та розрізані навпіл;
- норі, порізані смужками, для подачі.
Приготування
Змішайте свинину, яйця, перець, половину порізаної зеленої цибулі, половину імбиру, 1½ великі ложки соєвого соусу та 1½ великі ложки кунжутної олії в середній мисці. Зробіть з суміші кульки діаметром 1½ дюйма. Нагрійте ріпакову олію у великій каструлі або казані на середньо-високій температурі. Обсмажуйте фрикадельки двома порціями, часто перевертаючи, до золотистого кольору та майже повної готовності, приблизно 8 хвилин. Перекладіть на тарілку; залиште.
Розігрійте решту 1½ великі ложки кунжутної олії в каструлі на середньому вогні. Додайте решту порізаної зеленої цибулі та імбир. Готуйте, часто помішуючи, до появи аромату, близько 1 хвилини. Додайте бульйон, 4 мірні склянки води, мірін та решту 1½ великі ложки соєвого соусу; доведіть до кипіння.
У невеликій мисці збийте ополоник теплого бульйону з місо до однорідності; перемішайте в суп. Додайте локшину та фрикадельки та доведіть до кипіння. Варіть, поки локшина не стане м’якою, а фрикадельки повністю не приготуються, приблизно 2 хвилини. Додайте бок-чой і тушкуйте, поки він не зів’яне, приблизно 2 хвилини. Зверху посипте кожну порцію норі та зеленою цибулею.
Курячий суп з імбиром та овочами

- 2 великі ложки оливкової олії;
- 1 невелика цибулина, порізана;
- 3 великі ложки тертого свіжого імбиру (зі шматка довжиною 12 см);
- 3 зубчики часнику, дрібно порізані (приблизно 1 ст. л.);
- 2 контейнери по 32 унції курячого бульйону з низьким вмістом натрію (8 мірних склянок);
- 2 середніх пастернаки, очищені та порізані (приблизно 2 мірні склянки);
- 1 середня ріпа, очищена та порізана (приблизно 1½ мірні склянки);
- 2 середнього розміру морквини, очищені та порізані (приблизно 2 мірні склянки);
- 2 реберця селери, тонко порізані (приблизно 1 мірна склянка);
- 3/4 малої ложки солі кошерної;
- 4 мірні склянки подрібненої вареної курки (з курки-гриль вагою 2 1/2 фунта);
- ½ мірної склянки замороженого горошку;
- 6 стебел зеленої цибулі, обрізаних і дрібно порізаних (приблизно 1 мірна склянка), поділені.
Приготування
Нагрійте олію у великій каструлі або в каструлі-сотейнику на середньому вогні. Додайте цибулю, часник та імбир і готуйте, помішуючи, до появи аромату, 1-2 хвилини.
Додайте бульйон. Додайте пастернак, моркву, селеру, ріпу та ½ малої ложки солі. Доведіть до кипіння. Збавте вогонь і тушкуйте, поки овочі не стануть м’якими, 15-20 хвилин.
Додайте курку, горошок та 3/4 мірної склянки зеленої цибулі; готуйте, поки не прогріється, 3-4 хвилини.
Розлийте суп по окремих тарілках; прикрасьте рештою 1/4 мірної склянки зеленої цибулі.
Суп з місо-локшиною та кімчі

- 8 мірних склянок курячого бульйону або відвару;
- 3 великі ложки білої місо-пасти;
- ¼ мірної склянки соєвого соусу;
- 1 пучок зеленої цибулі, дуже тонко порізаної, певні зелені частини збережіть для подачі;
- 14-унційна упаковка надзвичайно твердого тофу, нарізаного кубиками по – ½ дюйма;
- 225 г локшини удон або соба;
- 2 мірні склянки вареної подрібненої курки;
- від 4 до 6 великих яєчних жовтків;
- 1 мірна склянка кімчі.
Приготування
Доведіть курячий бульйон до кипіння у великій каструлі з кришкою на сильному вогні.
У невеликій мисці збийте місо та 1 велику ложку соєвого соусу. (Це потрібно зробити для того, щоб місо легко змішалося з бульйоном, інакше утворяться великі грудочки.) Додайте це в каструлю разом з рештою 3 великими ложками соєвого соусу, зеленою цибулею та тофу.
Знову доведіть до кипіння та додайте локшину. Варіть, поки вона ледь не стане м’якою, 2-3 хвилини. Додайте курку та варіть, поки локшина не стане аль денте, а курка не стане гарячою, ще 2-3 хвилини.
Розлийте суп по тарілках, поки він дуже гарячий, потім покладіть у кожну тарілку по яєчному жовтку. Перемішайте, щоб жовток змішався з супом, і зверху посипте кімчі та ще зеленою цибулею.
Овочеве кокосове рагу по-філіппінськи

- 4 середні цибулі-шалот, обрізані;
- 2 великі ложки оливкової олії;
- 1 шматочок свіжого імбиру довжиною 5 см , очищений та дрібно порізаний (близько 2 великі ложки);
- 1 велика солодка картопля, очищена та нарізана кубиками по 2,5 см (приблизно 3 мірні склянки);
- 2 банки несолодкого кокосового молока по 13,66 унцій;
- 2 середніх кабачки, порізані півмісяцями товщиною 1,2 см (близько 100 г);
- 1 упаковка (8 унцій) зеленої квасолі (французької зеленої квасолі), порізаної на шматочки по 2 дюйми (приблизно 2 мірні склянки);
- 1/2 малої ложки солі кошерної;
- 1/4 мірної склянки подрібненої свіжої м’яти, плюс ще для прикраси;
- 2 великі ложки свіжого соку лайма (з 2 лаймів).
Приготування
Дрібно наріжте зелену цибулю, відділяючи білі та світло-зелені частини від темно-зелених.
Розігрійте олію в середній каструлі на середньому вогні. Додайте імбир та білу й світло-зелену частини зеленої цибулі; готуйте, періодично помішуючи, до появи аромату, приблизно 1 хвилину. Додайте картоплю; готуйте, періодично помішуючи, доки вона не почне розм’якшуватися, приблизно 5 хвилин. Влийте кокосове молоко, використовуючи дерев’яну ложку, щоб зішкребти будь-які підрум’янені шматочки з дна каструлі.
Збільште температуру до середньо-високої та доведіть до кипіння, періодично помішуючи. Додайте кабачки, квасолю та сіль. Збавте вогонь до середнього та накрийте кришкою; готуйте, періодично помішуючи, до готовності овочів, приблизно 12 хвилин.
Зніміть з плити. Додайте м’яту, сік лайма та темно-зелені частини цибулі. Прикрасьте м’ятою.




