Недорогі та ситні: п’ять варіантів обідів до 100 гривень для ощадливих кулінарок

Представлено п’ять рецептур поживних трапез коштом до 100 гривень, котрі легко зготувати. Між ними: картопля з курятиною, макарони з городиною та яйцем, рис з зелениною та бобами, яєчня з сиром та травами, а також пісний борщ з фасолею.

Бюджетні та смачні: п'ять рецептів обідів до 100 грн для економних господинь

Коли кошторис лімітований, а ціни зростають, щоб зробити насичений обід потрібна неабияка уява. УНН зібрав п’ять рецептів, що вартують до 100 грн та допоможуть хутко нагодувати родину навіть тим, хто готує уперше.

Картопля з курятиною та цибулею в печі (на 3–4 порції)

Складові:

  • куряча ніжка – 500 г;
    • картоплини – 5–6 середніх штук;
      • цибулина – 1 од.;
        • олія соняшникова – 2 ст. мірки;
          • сіль – 1 – 1,5 ч. мірки;
            • чорний перець мелений – ½ ч. мірки;
              • сушені прянощі (материнка, паприка або приправа для курки) – 1 ч. мірка (за бажанням);
                • часник (за бажанням) – 2 зубки.

                  Метод приготування

                  Вмикаємо піч на 190°C на 10 хв. Обмийте курятину та картоплю під прохолодною водою та висушіть паперовим рушником. Курятину обкачайте в солі, перці та прянощах. Коли є час – натріть мілко нашаткованим або вичавленим часником. Відкладіть у миску.

                  Картоплю обчистіть, наріжте шматочками товщиною 1 см. Цибулю обчистіть та наріжте напівкільцями. У чималій мисці поєднайте картоплю, цибулю та курятину, додайте 2 столові ложки олії, дрібку солі та перцю. Розмішайте руками, щоб усе вкрилося олією. Викладіть суміш у форму для випікання одним шаром, укрийте фольгою (щоб не пригоріло) або закрийте накривкою.

                  Поставте у розігріту піч на 40 хвилин. Через 30–35 хв відкрийте фольгу та перевірте: картоплини мають стати м’якими (проткніть ножем – має легко заходити), а курятина – золотистою. Якщо прагнете рум’яну скоринку – зніміть фольгу на останні 10 хв.

                  Загальна вартість: 95-100 грн.

                  Макарони з городиною та яйцем (на 2 порції)

                  Складові:

                  • макаронні вироби – 200 г;
                    • морквина – 1 шт;
                      • перець болгарський – 1 шт;
                        • цибулина – 1 шт;
                          • яйця – 2 шт;
                            • олія – 1–2 ст. мірки;
                              • сіль, перець – до смаку.

                                Метод приготування

                                Налийте у каструлю 2–2,5 л води, доведіть до кипіння на сильному вогні. Додайте 1 ч. мірку солі, всипте макарони та готуйте за інструкцією на пачці (зазвичай 7–10 хвилин). Час від часу помішуйте.

                                Поки готуються макарони – обчистіть морквину та наріжте соломкою або натріть на великій терці. Болгарський перець очистіть від нутрощів та поріжте смужками. Цибулю наріжте кубиками або напівкільцями.

                                Розігрійте пательню з 1–2 ложками олії, додайте цибулю, обсмажуйте 2–3 хв до прозорості. Додайте морквину та перець, смажте ще 5–7 хв, помішуючи, доки овочі не стануть м’якими. Посоліть та поперчіть. В окремій мисці збийте яйця виделкою з дрібкою солі. Влийте яйця на пательню до овочів та швидко помішайте виделкою, щоб вони згорнулися (буде, як яєчня з овочами).

                                Злийте воду з макаронів через друшляк, залиште трохи (1–2 ст. ложки) гарячої води від макаронів – це допоможе зробити соус більш кремовим. Поверніть макарони в каструлю або одразу на пательню. Додайте овочі з яйцем, перемішайте 1–2 хв. Якщо сухо – додайте воду від макаронів. Можливо додати трохи сиру зверху або соєвого соусу для смаку.

                                Загальна вартість: 70-80 грн.

                                Рис з зелениною та бобами (на 3 порції)

                                Складові:

                                • рис – 200 г;
                                  • консервовані боби – 1 банка або 200 г відварених;
                                    • морквина – 1 шт;
                                      • цибулина – 1 шт;
                                        • олія соняшникова – 1–2 ст. мірки;
                                          • сіль, перець, паприка або соєвий соус – до смаку.

                                            Метод приготування

                                            Промийте рис у прохолодній воді (злийте воду 2–3 рази – так він стане менш липким). Насипте рис у каструлю та додайте 400 мл води. Доведіть до кипіння на сильному вогні, потім зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте кришкою та готуйте 12–15 хвилин (доки вода вбереться). Зніміть з вогню та дайте постояти 5 хв під кришкою.

                                            Тим часом наріжте цибулю та моркву дрібно. На пательні розігрійте олію, підсмажте цибулю 2–3 хв, додайте моркву та смажте 5–7 хв до м’якості. Відкрийте банку бобів, злийте рідину (але можливо залишити трохи для соковитості). Додайте боби на пательню, прогрійте 3–4 хв, додайте спеції та трохи соєвого соусу, якщо є.

                                            З’єднайте рис з овочами та бобами, прогрійте 2–3 хв, перемішайте, спробуйте на сіль/перець. Якщо прагнете більш насичений смак, під час смаження додайте 1 ч. мірку томатної пасти або трохи паприки.

                                            Загальна вартість: 70-75 грн.

                                            Яєчня з сиром та травами (на 2 порції)

                                            Складові:

                                            • яйця – 4 шт;
                                              • молоко – 50 мл;
                                                • твердий сир – 50 гр (натертий);
                                                  • трави (кріп, петрушка) – жменя;
                                                    • олія або масло для пательні – 1 ст. мірка;
                                                      • сіль, перець – до смаку.

                                                        Метод приготування

                                                        Розбийте 4 яйця в миску. Додайте молоко, дрібку солі та перцю. Збийте виделкою або вінчиком до однорідності, щоб маса стала трохи пінистою. Натріть сир на великій терці. Поріжте зелень дрібно.

                                                        Розігрійте пательню з 1 ложкою олії на середньому вогні. Вилийте яєчну суміш. Коли краї яєчні почнуть схоплюватись (приблизно через 1–2 хв), рівномірно посипте сиром та травами. Накрийте кришкою та зменшіть вогонь до мінімуму. Готуйте ще 3–4 хвилини – яєчня має стати подібною до ніжного пирога (верх не повинен бути рідким). За допомогою лопатки складіть яєчню навпіл або подавайте цілим, поріжте на порції.

                                                        Загальна вартість: 60-70 грн.

                                                        Пісний борщ з фасолею (на 4–5 порцій)

                                                        Складові:

                                                        • буряк – 2 шт. (середні);
                                                          • картоплини – 3 шт;
                                                            • морквина – 1 шт;
                                                              • цибулина – 1 шт;
                                                                • капуста – 300 г (приблизно 1/4 середньої головки);
                                                                  • консервована квасоля – 200 г відвареної;
                                                                    • томатна паста – 2 ст. мірки;
                                                                      • олія – 2 ст. мірки;
                                                                        • сіль, перець, лавровий листок, оцет/лимонний сік (щоб зберегти колір буряка) – до смаку.

                                                                          Метод приготування

                                                                          Налийте у велику каструлю 2,5–3 л води та доведіть до кипіння. Обчистіть картоплю та наріжте кубиками (приблизно 2 см). Покладіть у киплячу воду, після цього вона має закипіти ще раз. Готуйте 5–7 хв.

                                                                          Тим часом наріжте капусту тонкими смужками, очистіть та натріть буряк на великій терці (можливо потерти разом з невеликою кількістю оцту або лимонного соку, щоб буряк не втратив колір), моркву натріть або наріжте соломкою, цибулю дрібно поріжте.

                                                                          На пательні розігрійте олію, обсмажте цибулю 2 хв, додайте моркву та тушкуйте 3–4 хв. Додайте буряк та смажте ще 5–7 хв, потім додайте томатну пасту та тушкуйте 2 хв. Якщо буряк дуже сухий, додайте води.

                                                                          Коли картоплини в каструлі стануть майже м’якими, додайте капусту, потім вміст пательні (буряк із морквою та томатом) у каструлю. Варіть на середньому вогні 10–12 хв. Додайте квасолю (якщо консервована – попередньо злийте рідину), посоліть, поперчіть, додайте 1 лавровий листок. Варіть ще 5 хв. Спробуйте на сіль, за потреби додайте трохи оцту або лимонного соку (0,5 ч. мірки) – це підкреслить смак буряка та ложку цукру для балансу смаку. Зніміть з вогню, дайте настоятися 10–15 хв. Подавайте гарячим, можливо з ложкою сметани або шматком хліба.

                                                                          Якщо прагнете наваристіший смак – додайте підсмажену до золотавого кольору цибулю з морквою ще перед подачею.

                                                                          Загальна вартість: 90–95 грн.

                                                                          Джерело

                                                                          No votes yet.
                                                                          Please wait...

                                                                          Залишити відповідь