Чим корисне коріння селери? За своїми корисними властивостями воно цілком може змагатися з корінням женьшеню. Воно позитивно впливає на нервову систему, серце і судини. Також коріння селери вважається відмінним засобом профілактики атеросклерозу, інформує Ukr.Media.
Селера допомагає за наявності підвищеного тиску. За наявності набряків у організмі виводить зайву рідину і добре очищає нирки. Селера регулює водно-лужний баланс в організмі і обмін речовин. Це відмінний сечогінний і проносний засіб.
У селері містяться вітаміни групи В, С, ВВ, а також мінерали: магній, цинк, залізо, фосфор, калій і кальцій. Селеру добре вживати за наявності ожиріння і діабету.
Сучасна медицина рекомендує додавати цей цінний овоч у меню, оскільки у ньому міститься величезна кількість флавоноїдів. А вони мають сильні антиоксидантні властивості. Ця рослина корисна для здоров'я завдяки своїй здатності зміцнювати і підвищувати еластичність стінок судин. Її оздоровча дія позитивно впливає на серцево-судинну систему (особливо коріння селери).
Помічено, що за умови вживання рослини поліпшується пам'ять. А чоловікам рекомендується її їсти якомога більше, щоб позбутися від хронічного простатиту. Краще використовувати одночасно стебла і коріння рослини. Також це дуже потужний афродизіак.
Попри те, що селера має позитивні властивості, існують обмеження у її вживанні для людей, які страждають на гастрит і виразку.
Також її зовсім небажано включати у свій раціон вагітним жінкам і мамам, що годують грудьми. Існують протипоказання й для людей з варикозом і тромбофлебітом.
Селера має низьку калорійність і є чудовим засобом для схуднення. Під час розвантажувальних днів додавайте її у свій раціон. У ній міститься лише 16 ккал на 100 г.
Крім цього, селера позбавляє від втоми, підбадьорює, омолоджує і піднімає настрій. Недарма жінки Стародавнього Єгипту вважали селеру магічною травою, яка здатна продовжити молодість, потяг і зробити талію тонкою.
Особливо корисно додавати овоч у салати і соки. А це чудові засоби, що очищають організм від токсинів. За умови дієтичного харчування селеру обов'язково потрібно додавати до м'яса, оскільки вона сприяє виробленню шлункового соку. Також ця рослина здатна захистити від гнильних процесів у шлунково-кишковому тракті. Вона позбавляє й від скупчення газів.
Специфічний аромат і особливі смакові якості селери подобаються багатьом людям. Завдяки цьому вона знайшла своє місце у кулінарії. Особливо добре вона поєднується з морквою, баклажанами, картоплею, помідорами, квасолею і капустою.
Також селера є складовою соусів, салатів, яєчних, м'ясних і рибних страв. Найчастіше з селери (коріння, стебел, листя і насіння) роблять пряну приправу.
Також з неї роблять соки і смузі, які є відмінними детокс-засобами.
Стигла селера відрізняється яскраво-зеленим забарвленням. Якщо наявне коричневе або жовтувате забарвлення, то вона несвіжа.
Свіжий продукт повинен мати пружне листя з приємним ароматом і легким блиском. Якщо листя на дотик м'яке, це може бути недостигла селера. Обирати варто бульби невеликого розміру. Свіжа селера може зберігатися від 3 до 7 днів максимум, а якщо вона перезріла, то набагато менше. Зберігати її варто у холодильнику, загорнувши у фольгу. Також для збереження свіжості можна загорнути її у поліетиленовий пакет і поставити у банку з водою. Кореневу селеру можна зберігати кілька днів у паперовому пакеті.
Джерело: ukr.media