УНН підготував колекцію з п’яти наїдків, які дадуть змогу оперативно зготувати апетитну вечерю з курятини. Серед них курятина в кремовому соусі, котлета по-київськи, суп із курки, крильця в маринаді й плов.
Делікатне філе, соковиті крильця й духмяний відвар – курятина завше виручає, коли виникає бажання зробити швидку та смачну вечерю. УНН підготував збірку з п’яти нескладних і калорійних наїдків, котрі збагатять ваш раціон.
Курка у вершковому соусі з часником
Інгредієнти (на 4 порції):
- куряче філе – 500 гр;
- вершки (20–30%) – 200 мл;
- часник – 3–4 зубчики;
- вершкове масло – 30 гр;
- оливкова олія – 1 ст. л.;
- сіль, чорний перець, зелень.
Спосіб приготування
Куряче філе промийте, промокніть паперовими рушниками, наріжте на частини розміром 3–4 см, присоліть і поперчіть м’ясо, залиште на 10 хвилин. У пательні розігрійте комбінацію оливкової олії та масла (таким чином масло не пригорить). Розкладіть курятину й обсмажте на великому вогні 5-7 хв, щоб утворилася золотиста скоринка.
Зменште вогонь, всипте подрібнений часник, розмішайте й готуйте ще 1-2 хв, щоб він віддав аромат. Влийте вершки, прикрийте кришкою й тушкуйте 7-10 хв, доки соус не стане щільнішим. Скуштуйте на сіль, всипте зелень. Подавайте з макаронами або картоплею.
Котлета по-київськи
Інгредієнти:
- куряче філе – 4 шт;
- вершкове масло – 100 гр;
- кріп, петрушка – по 2 гілочки;
- яйця – 2 шт;
- панірувальні сухарі – 150 гр;
- борошно – 50 гр;
- олія для смаження, сіль, перець.
Спосіб приготування
Масло розтопіть, змішайте з рубаною зеленню, сформуйте “ковбаску”, загорніть у плівку та заморозьте на 30 хв. Кожне філе розріжте вздовж, не до кінця, розгорніть “метеликом” і відбийте до товщини 0,5 см. Присоліть і поперчіть. Покладіть кусок замороженого масла всередину, загорніть рулетиком, загнувши краї.
Обваляйте в борошні, потім у збитому яйці, далі в сухарях. Щоб не витікало масло, повторіть паніровку двічі. У глибокій пательні розігрійте багато олії (як для фритюру). Обсмажуйте котлети по 3–4 хв з кожного боку до рум’яної скоринки. Перемістіть у духову шафу й доведіть при 180°C ще 5–7 хв, щоб всередині розтануло масло.
Курячий суп з локшиною
Інгредієнти:
- курячі ніжки/стегна – 500 гр;
- морква – 1 шт;
- цибуля – 1 шт;
- локшина – 100 гр;
- лавровий лист – 1 шт;
- сіль, перець, зелень.
Спосіб приготування
Курятину промийте, залийте 2 л холодної води, доведіть до кипіння. Зніміть піну ложкою, щоб бульйон був прозорим. Додайте цілу цибулину, морквину, лавровий лист, варіть 40 хв на малому вогні. Курятину витягніть, м’ясо відокремте від кісток, поріжте.
Цибулю витягніть і викиньте, моркву можна нарізати кубиками й покласти назад. У киплячий бульйон всипте локшину, варіть 5–7 хв. Додайте м’ясо, присоліть, поперчіть. Подавайте із зеленню та шматком чорного хліба.
Курячі крильця в медово-соєвому маринаді
Інгредієнти:
- курячі крильця – 1 кг;
- соєвий соус – 4 ст. л;
- мед – 2 ст. л;
- часник – 3 зубчики;
- імбир – 1 ч. л;
- олія – 2 ст. л;
- перець чилі (за бажанням).
Спосіб приготування
Крильця промийте, промокніть, відріжте кінчики (вони підгорають). Змішайте соєвий соус, мед, рубаний часник, імбир і олію. Замаринуйте крильця в мисці, накривши плівкою, і залиште на 1–2 години (краще на ніч у холодильнику). Розкладіть на деко з пергаментом. Запікайте при 200 °C близько 35–40 хв, перевернувши 1 раз, щоб підсмажилися з обох боків. Полийте рештками маринаду в процесі запікання. Подавайте з кунжутом і зеленою цибулею.
Плов із куркою
Інгредієнти:
- курка (стегна або філе) – 600 гр;
- рис довгозернистий – 400 гр;
- морква – 2 шт;
- цибуля – 2 шт;
- часник – 1 головка;
- олія – 70 мл;
- зіра, куркума, сіль, перець.
Спосіб приготування
Рис промийте декілька разів, доки вода не стане прозорою. У казані розігрійте олію, обсмажте цибулю півкільцями до золотистого кольору. Додайте моркву соломкою, смажте ще 5 хв. Покладіть шматки курки, підсмажте 7–8 хв. Присоліть, додайте спеції, влийте 800 мл води. Прикрийте кришкою, тушкуйте 20 хв.
Засипте рис рівним шаром поверх м’яса й овочів (не перемішуючи). Додайте воду так, щоб вона покривала рис на 1,5–2 см. У центр вставте цілу головку часнику. Варіть на середньому вогні без кришки, доки вода не випарується. Зменште вогонь до мінімуму, прикрийте кришкою й залиште ще на 20 хв. Перед подачею обережно розмішайте.