Міша Кацурін обізвав цю їжу "смідинський багет".
Хліб розглядається як головний харчовий продукт, втілення життя, привітності та достатку. Він є резервуаром енергії, комплексних вуглеводів та вітамінів, а в Україні – глибоко шанованою реліквією, яка застосовується в ритуалах. 16 жовтня у світі відзначають Хлібний день. На честь такого свята Інформатор вирішив пригадати один з незвичайних рецептів хліба, про який згадали інфлюенсери та туристи Антон Птушкін та Міша Кацурін у своєму ютуб-проєкті.
У Волинській області в селищі Смідин, яке має давню історію – йому більше 5 століть, хліб споконвічно пекли у свинячих кишках. Він виходив більш запашним та триваліше залишався м’яким, аніж звичайний. Все через те, що тісто закладали у кишку. Міша Кацурін назвав цю їжу “смідинський багет” і зауважив, що вона має аромат ковбаси, а кірка дуже хрустка.
“Якби я не бачив, як це робиться, я б вирішив, що це простий багет. Я б просто намазав на нього вершкове масло і з’їв би. Однак тут є щось більше – особлива кірка. Хліб пахне ковбасою. Апетитно і цікаво. Просто спробуйте”, – промовив Кацурін.
Смідинська хлібна кишка
Хліб виходить хрустким зовні та ніжним всередині.
Що вам потрібно:
- вода – 0,5 л
- дріжджі – 20 г
- борошно – 1 кг
- сіль
- цукор
- свиняча кишка
Спосіб приготування:
Берете посудину та наливаєте в неї теплу воду. Додаєте дріжджі, трішки солі та цукру. Розчиняєте їх і додаєте потроху борошно. Замішуєте тісто, воно повинно зберігати форму, але не бути дуже цупким.
Берете свинячу кишку, промиваєте її, змащуєте олією та заповнюєте тістом. Зав’язуєте кінці ниткою, кладете у лист. Ставите в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів на 1 годину.
Виймаєте, даєте трохи вистигнути і можна їсти. Смачного.
Рекомендації від Інформатора: цей хліб подібний до багета, тому його можна вживати з різними намазанками або просто так. Зазвичай його подають зі шкварками або шматочками сала.