Новий погляд на Америку: Свіжі ідеї для застосування паперових рушників

Не здогадувалася, проживши в цьому світі майже чотири десятки років, що паперові рушники годяться не лише для того, щоб прибрати воду зі столу або витерти начисто посуд. Відверто кажучи, більше їх ніяк не застосовувала. Допоки не натрапила на статтю в журналі з рекомендаціями, як ще цей продукт можна використовувати на кухні та в господарстві.

Можливо, ви, досвідчені господині, про всі ці "хитрощі" й знали, а для мене це було справжнім відкриттям. Дивовижний винахід — ці рушнички з паперу, раджу всім. Якщо теж не знали про корисні поради з цим чудовим предметом, як я тепер про них говорю, ділюся.

Обернути пляшку з олією під час приготування млинців, щоб бризки не потрапляли на плиту та стіл. Я фіксувала тонкою резинкою для грошей. Волокна поглинають рідину, не даючи їй стікати вниз по слизькій поверхні пляшки.

Загорнути декількома вологими рушниками овочі перед готуванням у мікрохвильовій печі. Таким чином картопля, морква або буряк не стануть засохлими та "неїстівними". Мікрохвилі змушують молекули води в продуктах вібрувати, нагріваючи їх. Це призводить до швидкого випаровування вологи з поверхні овочів, що робить їх зів’ялими. Змочений рушник створює ефект готування на пару.

Висушити шматочки картоплі перед обсмажуванням або дольки яблук для пирога, поклавши їх у друшляк, застелений папером. Для досягнення хрусткої скоринки потрібна температура вище 140-150°C. Якщо на поверхні картоплі є волога, тепло олії витрачається на випаровування цієї вологи, а не на смаження. Папір ефективно забирає поверхневу вологу. Можна і сік з огірка таким чином прибрати, якщо нарізали для салату.

Огорнути листя салату або качан айсберга, поклавши в холодильник, папір вбере всю зайву вологу, продовжуючи свіжість і термін придатності. Або зберегти зелень укропу та петрушки свіжою, обернувши пучок 3-4 вологими рушниками та поклавши в zip-пакет. Листя зелені псується з двох причин: зневоднення або гниття від надмірної вологості (конденсату). Паперовий рушник всмоктує вільний конденсат (запобігаючи розвитку бактерій гниття), але підтримує вологість повітря всередині контейнера/пакета вищою, ніж у камері холодильника, запобігаючи в’яненню.

Загорнути тендітні ялинкові прикраси перед тим, як помістити в коробку. Ми прикрасили ялинку, а іграшки, що залишилися, запакували саме так. Зім’ятий папір має пористу структуру, яка поглинає енергію ударів і вібрацій під час перевезення, оберігаючи крихке скло.

Вичистити до сяйва кран і раковину, змочивши рушники оцтом і покривши ними поверхню на кілька хвилин. Недолік — запах оцту, але він швидко зникає. Проблема чищення вертикальних площин у тому, що рідина швидко стікає, не встигаючи подіяти. Паперовий рушник тримає кислоту в контакті з поверхнею, що дозволяє реакції відбутися.

Оперативно очистити волокна з кукурудзяного качана, провівши по ньому змоченим шматком паперу. Вологий папір має більший коефіцієнт тертя, ніж суха рука, і рельєфну поверхню. Це дозволяє механічно захоплювати тонкі волокна кукурудзи, які прилипають до вологого паперу краще, ніж до самого качана.

Загорнути заморожений хліб, піцу, пиріг або млинці перед розморожуванням, тоді хліб не стане вологим на тарілці. Під час розморожування кристали льоду перетворюються на воду. Якщо хліб лежить на тарілці, нижня частина розмокає через капілярне всмоктування цієї води. Папір вбирає конденсат швидше, ніж крохмальна структура хліба, зберігаючи продукт сухим.

Якщо обгоріли на сонці, змочити рушник і прикласти до шкіри, це зменшить біль. Це діє як холодний компрес. Вода має високу теплоємність і забирає тепло від розпаленої шкіри. Випаровування води також охолоджує поверхню. Папір тут використовується лише як носій води, ефект забезпечує саме вода.

Проростити насіння овочів, квітів, поклавши їх між зволоженими шарами. Багато хто для цієї мети туалетний папір використовує, до речі. Насінню для проростання потрібні волога, тепло та кисень. Земля іноді перекриває доступ кисню або містить хвороботворні мікроорганізми. Паперовий рушник більш стерильний, ніж земля, добре утримує воду, але при цьому пропускає повітря до насіння.

Видалити зайві краплі машинного мастила після змащування швейної машини, прострочивши рядок не на тканині, а на паперовому клаптику.

Видалити сліди воску з дивана або рушника. Накрити віск шматком паперу, пропрасувати праскою. Праска розтоплює віск. Розтоплений віск всмоктується в пористий папір завдяки капілярним силам швидше, ніж назад у тканину (особливо якщо тканина синтетична).

Процідити бульйон для видалення жиру, накривши друшляк рушником і поставивши під нього каструлю. Паперовий рушник діє як фільтр тонкого очищення. Він затримує дрібні суспензійні частинки білка (які роблять бульйон каламутним) і адсорбує частину жиру (ліпіди прилипають до целюлозних волокон).

Розм’якшити затверділий тростинний цукор, накривши ємність вологим паперовим рушником і поставивши на 20 секунд у мікрохвильову піч. Тростинний цукор твердне через втрату вологи мелясою, яка покриває кристали. Нагрівання вологого рушника створює гарячу пару, яка проникає в цукор і зволожує мелясу, повертаючи їй пластичність.

Висушити від вологи вимитий шматок м’яса, тушку курки або риби. Це обов’язкова умова для якісного обсмажування і звичайна практика в професійній кулінарії.

Загорнути смужки бекону перед приготуванням у мікрохвильовій печі, щоб жир не розбризкувався по стінках печі. Під час нагрівання жир у беконі плавиться і починає кипіти, "вистрілюючи". Паперовий рушник пропускає пару (бекон готується), але затримує великі краплі жиру і вбирає витоплений жир (бекон стає хрусткішим).

Поділитися

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *