Восени ліси багаті на білі гриби, красноголовці, лисички та опеньки, але поряд з ними виникають і небезпечні отруйні імітатори. Важливо розуміти, як розрізняти їстівні гриби від отруйних, щоб уникнути проблем під час “тихого полювання”.

Осіння пора – чудовий час для грибників. Саме зараз ліси переповнені білими грибами, підосичниками, лисичками та опеньками. Але поряд з корисними дарами природи з’являються і небезпечні імітатори — отруйні гриби, які легко сплутати з їстівними. Як розпізнати безпечні види від отруйних та яких правил збирання необхідно дотримуватися, щоб “тихе полювання” не стало причиною проблем, пише УНН.
Які гриби збирати восени: як відрізнити корисні від небезпечних
Осінь розглядається як найбагатша пора року для грибників – саме зараз ліс дарує найбільшу кількість різновидів їстівних грибів, тому цей сезон чудово підходить для “тихого полювання”. Гриби добре себе почувають у вологому середовищі, тому теплі дні та велика кількість роси, яка з’являється через різницю температур між днем і ніччю, створюють сприятливі умови для їх росту. Якщо ж температура буде нижчою за норму, у лісах залишаться лише найстійкіші види, серед яких зустрічаються імітатори отруйних грибів – тому новачкам варто бути уважними.
У жовтні, залежно від регіону України, можна знайти білі гриби, підберезники, підосичники, сироїжки, лисички, опеньки та рижики – саме вони зазвичай потрапляють до кошиків грибників цього місяця.
Білі гриби
Незважаючи на те, що найактивніший сезон білих грибів починається раніше, у жовтні їх все ще можливо знайти. Ці лісові делікатеси найчастіше з’являються серед моху та лишайників, віддаючи перевагу хвойним і змішаним лісам.

Маслюки
Маслюки люблять тепло та інтенсивно ростуть у хвойних лісах, але їх також можна знайти і в молодих змішаних насадженнях. Існує декілька видів цих грибів, в тому числі й неїстівні аналоги. Якщо гриб має неприємний аромат, ламку структуру чи невиразний колір — краще його не брати.

Польські гриби
Цей вид часто зустрічається у хвойних лісах, особливо там, де піщані ґрунти вкриті хвоєю. Польський гриб іноді плутають з його неїстівним аналогом – розпізнати їх можна за рожевуватим відтінком знизу шапки. У лісі також трапляється небезпечний сатанинський гриб, подібний за формою, але його ніжка має червонувато-помаранчевий колір.

Підберезники
Підберезники виростають поряд зі старими березами і навіть на пнях мертвих дерев. Їхні коричневі шапки нагадують колір кори, а ніжка прикрашена дрібними лусочками. У жовтні ці гриби особливо міцні й соковиті, з ніжною м’якоттю, яка не темніє після зрізу.

Гливи
Сіро-коричневі гливи утворюють великі скупчення на пнях листяних дерев. Вони добре ростуть у вологих місцях. У Центральній Україні гливи можна знайти майже в кожному вологому гаю.

Підосиновики
Підосиновики ростуть у листяних і змішаних лісах, найчастіше під молодими осинами. У спекотне літо вони з’являються навіть у вологих осинниках. Усі підосиновики їстівні та мають схожі смакові властивості, однак кожен вид має свої “улюблені” місця – одні ростуть у євразійських лісах, інші – у північноамериканських. Червоні підосиновики часто утворюють групи, що робить збір ще більш приємним.

Сироїжки
Сироїжки можна зустріти майже в будь-якому лісі. У хвойних часто трапляються болотні різновиди з червоними шапками, у березових – зелені та жовті сироїжки, а в дубових гаях – їстівні. Вони надають перевагу кислим і вологим ґрунтам, але добре себе почувають і в змішаних лісах.

Лисички
Яскраво-жовті лисички ростуть групами на добре освітлених галявинах або під тінню дерев у хвойних та листяних лісах. Їх легко розпізнати завдяки їх кольору й хвилястим краям шапки.

Опеньки
Опеньки з’являються цілими групами, переважно в молодих посадках і на старих пнях. Проте слід бути уважними – поряд з ними часто зустрічаються неїстівні двійники. Їстівні опеньки мають приємний грибний аромат і світлу ніжку, тоді як фальшиві – темніші й мають неприємний запах.

Загальновідоме правило для грибників залишається незмінним: гриби необхідно акуратно зрізати ножем, а не виривати з коренем. Якщо пошкодити грибницю, наступного сезону вона може не дати нового врожаю. Виняток – трубчасті гриби (підосичники, білі, підберезники, маслюки, моховики), які дозволено обережно викручувати з ґрунту.
Читайте також: На Рівненщині третю добу шукають пенсіонера, який заблукав у лісі під час збирання грибів
Як відрізнити отруйні гриби від неотруйних
Найважливіше правило збору грибів – ніколи не брати незнайомі або сумнівні гриби. Якщо ви не впевнені, що гриб їстівний, краще залишити його в лісі. Не варто пробувати сумнівний гриб на смак чи нюхати його – деякі види виділяють токсичні речовини навіть при такому контакті. Не збирайте перезрілі, мляві або пошкоджені гриби, оскільки в них швидко накопичуються токсини.
Уникайте грибів із білим мішечком біля основи ніжки – це характерна ознака смертельно отруйних видів, зокрема блідої поганки.
Новачкам краще ходити до лісу з досвідченими грибниками, які допоможуть розрізнити безпечні види. Якщо ж такої можливості немає, запам’ятайте декілька основних орієнтирів:
їстівні гриби мають приємний, лісовий аромат, тоді як отруйні – різкий, хімічний або солодкуватий запах;
отруйні гриби часто мають яскраве забарвлення, а при зрізі їх м’якоть може синіти або набувати фіолетового відтінку;

комахи та черв’яки не торкаються отруйних грибів, тому наявність дрібних пошкоджень від комах свідчить, що гриб безпечний.
якщо гриб не має трубчастого шару під шапкою, а нагадує губку чи пластинки – це може бути небезпечний імітатор.
Пам’ятайте, що за інформацією Міністерства охорони здоров’я України, більшість смертельних випадків серед грибників трапляється саме через вживання блідої поганки, яку часто плутають з печерицею або сироїжкою. Тому краще повернутися додому з порожнім кошиком, ніж ризикувати здоров’ям.
Коли найкраще ростуть гриби
Урожай грибів щороку різний – усе залежить від погоди. Досвідчені грибники мають свої прикмети та народні спостереження, які допомагають передбачити урожай.
Якщо декілька днів над лісом стоїть туман – настав час йти по гриби.
Дощ без грому – добра прикмета для грибників, а ось гроза “відлякує” гриби, і після неї врожаю не буде.
Найкращий час для збору – ранній ранок, відразу після сходу сонця.
Гриби особливо добре ростуть після дрібного теплого дощу.
Дубові ліси – улюблене місце для багатьох їстівних видів.
Побачив декілька веселок підряд – готуй кошик, буде грибна пора.
Якщо літо дощове, то осінь обіцяє багатий грибний врожай.
Де знайшов один гриб, поруч обов’язково будуть інші – вони ростуть групами.
Поява мухоморів – знак, що в лісі скоро з’являться білі гриби.
Читайте також: Жовтневі роботи в саду: які культури садити під зиму
Обмеження та штрафи
Неконтрольовані “походи по гриби” чи випасання худоби в лісі можуть призвести не лише до шкоди для природи, але й до штрафу для самих відвідувачів. Ліс – не безмежний, і він потребує поваги. Тому будь-який збір грибів, ягід чи горіхів без лісового квитка або в заборонених зонах вважається порушенням. Так само, як і самовільний випас худоби чи косіння трави.
Скільки доведеться заплатити
За такі дії передбачено адміністративні стягнення (ст.70):
для звичайних громадян – від 17 до 51 гривні;
для посадовців – від 51 до 119 гривень.
До того ж у деяких регіонах діють сезонні заборони – наприклад, під час цвітіння або дозрівання лісових культур. Тому перш ніж вирушати на “тихе полювання”, переконайтеся, що місце збору дозволене. А якщо маєте сумніви – просто зателефонуйте в місцевий лісгосп.
Бо справжній грибник не лише знає, де ростуть білі, він ще й оберігає ліс, щоб вони там росли і в майбутньому.




