Як витрачати менше грошей на продукти

Я хочу розповісти вам, як можна витрачати менше грошей на продукти та водночас урізноманітнити свій раціон (і проводити менше часу на кухні).

Складіть меню на тиждень

Це просте правило одразу допоможе вам значно скоротити витрати на харчування. Продумавши своє харчування на тиждень заздалегідь, ви точно знатимете, скільки продуктів вам потрібно, а отже, не купите зайвого, позбудетеся прострочених продуктів, які зрештою потраплять у смітник. Добре продумане меню позбавить вас від необхідності робити спонтанні, необдумані покупки, а також від головного болю «що приготувати на вечерю».

Другий пункт безпосередньо випливає з цього:

Складіть список покупок

Отже, ви визначилися, що будете готувати, тепер розпишіть по пунктах, які продукти вам для цього знадобляться. Перш за все, загляньте в холодильник і подивіться, що у вас вже є (купувати не потрібно або можна купити трохи більше). Потім сходіть до магазину зі списком і купіть тільки те, що записали. Не потрібно брати нічого зайвого. Коли ви не знаєте, що будете готувати, і йдете до магазину без списку, хочеться взяти і це, і те, і третє. В результаті ви робите багато непотрібних покупок, що збільшує ваші витрати.

Робіть покупки на повний шлунок!

Цей психологічний трюк на перший погляд здається кумедним, але він працює чудово. Голодна людина прагне задовольнити свій голод будь-якою ціною і несвідомо робить багато необдуманих покупок у магазині. Перед тим, як піти в магазин, обов'язково добре повечеряйте. Це справді працює.

Купуйте цілу тушку

Не купуйте окремі частини птиці чи риби, купуйте їх цілими. Тушка завжди дешевша за її окремі частини. Знання того, як розділити тушку на складові частини, дозволить вам забезпечити себе різноманітним раціоном на кілька днів вперед.

Наприклад, ви можете використовувати кожну частину в різних стравах: приготувати грудку з соусом песто та картопляним пюре, обсмажити стегна з рисом та овочами по-азійськи, запекти крильця та гомілку з картоплею, а з скелета приготувати курячий бульйон. Те саме можна зробити з рибою.

Не викидайте відходи

У попередньому абзаці я говорив, що можна використовувати будь-яку частину тушки. Під час оброблення риби люди часто викидають залишки: скелет, голову, хвіст, плавники, шкіру, нутрощі. Але це цінний продукт.

Змішайте все разом і заморозьте — це чудова основа для рибного бульйону. Або ж ви можете приготувати бульйон одразу і, якщо не плануєте використовувати його одразу, заморозити — бульйон зберігатиметься в морозилці місяцями. Це заощадить вам багато часу на приготування бульйону, коли ви вирішите зварити суп.

Окрема стаття присвячена овочевим відходам. Не викидайте лушпиння від моркви та інших коренеплодів; ви також можете використовувати їх для приготування овочевого бульйону (звичайно, вони повинні бути чистими).

Також не викидайте стебла від зелені, заморозьте їх та використовуйте під час приготування того ж овочевого бульйону.

Якщо у вас залишилися великі шматки овочів, наприклад, якщо ви вирізали кульки з картоплі, ви також можете використати їх для приготування картопляного пюре. Якщо ви запікали м’ясо на кістці, а потім нарізали його, не викидайте самі кістки. Використовуйте їх для приготування м’ясного бульйону.

Перевірте свій холодильник

Перш ніж почати планувати своє меню на тиждень, загляньте в холодильник і подивіться, що залишилося і скоро зіпсується: трохи черствого сиру, половина цибулини, залишки вершків. Спробуйте поєднати ці інгредієнти для окремої страви, наприклад, соусу для пасти. Спочатку приготуйте їх.

Купуйте дешевші аналоги відомих брендів

Мені дуже подобається цей секрет, про який мало хто знає. Великі торговельні мережі часто випускають продукцію під власним брендом. При цьому вони використовують виробничі потужності компаній, які також виробляють продукцію для інших виробників.

Наприклад, оливкова олія від відомого бренду та бренду мережевого магазину може бути абсолютно однаковою, але водночас суттєво відрізнятися за ціною. Вивчіть етикетки, і ви помітите, що обидві ці олії виробляються в одному місці, одним й тим самим виробником, часто розливаються в одну й ту саму пляшку, просто з різними етикетками, і ціна суттєво відрізняється.

Це трапляється тому, що відомий бренд витрачає гроші на рекламу та платить тим самим мережам за розміщення на полицях, що відображається на ціні. На цьому можна значно заощадити, адже зараз мережі виробляють майже весь перелік основних продуктів: олії, пластівці, десерти… загалом, вивчайте етикетки.

Зменште кількість їжі, яку ви їсте поза домом та берете на винос. Якщо у вас немає плану харчування на наступний тиждень, ви можете вибрати їжу поза домом. Звісно, ви заощадите набагато більше грошей, ніж якби готували вечерю самостійно!

Або ж ви можете піти до найближчого кафе під час обідньої перерви. Але краще та корисніше приготувати їжу вдома заздалегідь і принести її на роботу в ланч-боксі.

Погано продумане тижневе меню також часто призводить до того, що ми просто замовляємо доставку. Намагайтеся уникати цього та відкладіть похід до ресторану для особливої події.

Шукайте знижки та вигідні пропозиції

Цей товар для запеклих любителів заощадити гроші та підходить не всім. Ми всі звикли ходити у великий супермаркет і купувати все необхідне прямо там. Однак часто ціна на одні й ті ж товари в різних магазинах може суттєво відрізнятися. Перевірте ціну на кожен товар зі свого списку покупок через онлайн-каталог, знайдіть, де він буде дешевше, і купіть там. Це, звичайно, вимагатиме більше часу на шопінг та складання окремих списків.

Дослідіть місцевий ринок. Ціни часто нижчі, ніж у магазині, а також можна поторгуватися з продавцем (цей варіант навряд чи підійде інтроверту). Познайомтеся з ним, поспілкуйтеся, станьте постійним клієнтом, а потім попросіть знижку. Або, якщо ви плануєте купити кілька кілограмів чогось, можете попросити оптову знижку.

Навчіться готувати

Можливо, цей пункт варто було б зробити першим, адже якщо ви не вмієте готувати, не знаєте всіх правил і процесів приготування їжі, то навряд чи зможете спланувати своє меню, зібрати страву, як конструктор, з наявних залишків або використовувати заморожені бульйони для приготування супів чи соусів на їх основі.

Тому, якщо ви новачок у цьому, краще цьому навчитися: знання технологій допоможе вам не тільки знизити витрати на продукти, але й значно скоротити час приготування.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь