Соки, нектари, морси: що краще оминати?

Заходячи в магазин, перед нами розгортаються цілі полиці з барвистими обгортками пиття. Сік, нектар, морс, напій з соком — здається, відмінність тільки в найменуванні та етикетці. Але насправді за цими словами приховуються зовсім інші товари, як за компонентами, так і за відповідністю ціни та переваги.

З’ясуймо, що криється за кожним найменуванням, і на чому виробники мають найбільший прибуток, продаючи нам, фактично, підсолоджену воду за ціною справжнього соку.

Сік

У виготовленні він коштує дорожче за інших. Щоб було можливо написати на упаковці слово "сік", продукт мусить відповідати суворим вимогам. Власне, все інше вже не є соком, а лише містить певний його відсоток. Наприклад, якщо ви купуєте для малечі, то неодмінно шукайте слово "сік" на обгортці. Це хоч якась запорука якості.

Соки бувають:

— Прямого вичавлювання. Після вичавлювання такий сік проходить обережну пастеризацію (нетривале нагрівання для знезараження) і тільки потім розливається в тару. Таких соків виготовляють найменше. Вигідніше збувати відновлений.

— Відновлені. В упаковку додають пюре (концентрований сік) і додають воду. Пастеризують нагріванням до 95 градусів. Розливають. Бажано, щоб були присутні вирази: "без додавання цукру" або "містить цукор природного походження".

Нектар

Слово "нектар" звучить гарно. Можна уявити, що це такий насичений концентрат. Але все навпаки. У нектарі присутня лише конкретна частка соку. В останні роки виробники дуже активно розвивають саме цей розділ. Нектари продавати набагато вигідніше, ніж соки.

Мінімальний відсоток соку в нектарі залежить від типу фруктів чи ягід і варіюється від 25% до 50%. Решту об’єму може займати вода з цукром. Найменше соку (від 25%) у нектарах з бананів, лимона, лайма, папаї, смородини, маракуї. Найбільше (від 50%) соку в нектарах з яблука, айви, груші.

Морс

У морсі мінімальний відсоток ягідної основи — 15%.

Найбільше в магазинних морсах засмучує висока ціна. Пакет морсу за ціною дорівнює такому ж пакету соку. При тому, що морс — це вода + цукор + сік із заморожених ягід (15%).

На відміну від соків, законодавство менш вимогливе до морсів і допускає в їхньому складі наявність консервантів, колорантів та ароматизаторів, хоча багато виробників їх не додають. Тому важливо читати склад на обгортці. Виходить приємний напій з дуже низькою поживною цінністю. Тому, з погляду співвідношення ціни та користі, така покупка може бути невиправданою.

Напій

Відповідно до норм, вміст соку в них має бути не менше 10% (крім лимонних та апельсинових, де цей показник ще нижчий — від 5%). При цьому, у таких напоях дозволяється використання штучних колорантів, ароматизаторів, стабілізаторів, кислот та інших харчових додатків.

У плані користі напої максимально віддалені від соків, чого не можна сказати про їхню вартість. З огляду на мінімальний вміст соку та велику кількість добавок, придбання напою з соком є найменш корисним варіантом з усіх перелічених.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь