Китайські вчені довели, що розігрівання чаю чи кави в мікрохвильовці змінює їх смак

Китайські дослідники пояснили, що не так зі звичкою людей розігрівати чай або каву в мікрохвильовці. Виявилося, що цей процес змінює смакові якості напою, причому в гіршу сторону, інформує Ukr.Media.

У чому проблема

Для того, щоб зрозуміти, в чому ж справа, вчені провели експеримент і вивчили хід процесу нагрівання рідини в мікрохвильовці. Виявилося, що чай в печі після закінчення обраного часу має різну температуру: гарячу — у верхній частині склянки, холодну — в нижній. Хоча нормальний напій повинен бути рівномірно нагрітий.

Звичайне кип'ятіння води відбувається на плиті або в електричному чайнику знизу. За рахунок конвекції, коли нижній пласт рідини нагрівається, він піднімається, і його замінює холодний шар. Як тільки температура стає однаковою, на поверхні води з'являються бульбашки. Тобто ми отримуємо гарячий напій, до якого звикли.

У мікрохвильовках ж проблема з розігрівом рідин полягає в самому принципі їх роботи. Вони подають температуру з усіх кутів. Через те, що частину тепла на себе бере стакан, нижня половина нагрівається повільніше, ніж верхня. І оскільки зазвичай чашку ставлять всього на пів хвилини, закип'ятити воду за цей час не вдається.

Якщо звичка дорожче

Однак навряд чи дослідження переконає людей, які звикли використовувати мікрохвильовку для розігрівання чаю або кави. Їм можна порекомендувати трохи продовжити час знаходження чашки в печі. Тоді температура наблизиться до рівномірної по всій склянці і пити чай/каву буде не так гидко.

Як варіант, вчені пропонують зробити біля країв чашок срібне покриття. За допомогою нього тепло буде відображатися назад, а нагрівання води відбудеться звичним нам способом — через конвекцію. Однак поки інформації про появу такого посуду або його розробку не з'являлося.

Втім, вибір все ще залишається за вами. Якщо вас влаштовує такий чай, то нічого поганого тут немає. У цього способу теж є свої дрібні переваги. Він більш швидкий, економічний і не вимагає від вас особливих зусиль. Головне — не розігрівати чай в одній мікрохвильовці з рибою.

Може здатися дивним, але багато людей якось особливо скептично налаштовані щодо мікрохвильовок і розігріву в ній будь-яких напоїв. Це вважається шалено поганим тоном і породжує питання шекспірівського масштабу: гріти так напої чи не гріти?

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь