Через ці 5 причин варто готувати і їсти холодець

Найбільш зимова і, звичайно, новорічна страва — це холодець. Застиглий бульйон з м'яса, до якого додають овочі, зелень і часник — більш традиційний варіант, або так зване "заливне" — коли великі шматки м'яса, птиці або риби заливають бульйоном з желатином. Це не лише смачна, але й дуже корисна страва — і у нас є п'ять причин, щоб приготувати її на цей Новий рік. Та й просто їсти її частіше, інформує Ukr.Media.

Зміцнює кістки і суглоби

Білок колаген, який відповідає не лише за гладкість і пружність нашої шкіри, але й за міцність кісток і рухливість та здоров'я суглобів, вивільняється під час приготування кісткового бульйону. Саме з цієї причини людям, що одужують після переломів і інших травм, рекомендовано їсти більше супів на основі бульйону з кісток. А у холодці колагену ще більше, адже під час приготування традиційно додається желатин, у якому також дуже багато цього корисного білка. Колаген важливий і корисний у будь-якому віці, а якщо вам п'ятдесят років і більше, він просто необхідний: у цьому віці жінки активно втрачають кісткову тканину через проходження через менопаузу. Тож готуйте холодець і їжте на здоров'я!

Зміцнює імунітет

У традиційному рецепті холодцю є часник — дуже корисний овоч. Усі ми чули про його здатність зміцнювати імунітет і підвищувати опірність нашого організму застудам, грипу та іншим респіраторним захворюванням. Втім, цією здатністю корисність часнику не вичерпується: регулярне вживання цього запасного овоча також допомагає у профілактиці деяких видів раку, а також допомагає поліпшити рівень цукру у крові.

Допомагає у профілактиці раку шлунку

Уся справа у моркві: у цьому овочі міститься вітамін А, що володіє антиоксидантними властивостями, а також бета-каротин і ретинол: вони є гарними для здоров'я шкіри, волосся, для зору, а найголовніше — допомагають у профілактиці раку шлунку. Важливий нюанс: усі ці корисні речовини — жиророзчинні, тобто засвоюються організмом лише якщо їсти їх разом з олією або жирною їжею. А холодець, як відомо, досить жирна страва.

Підвищує гемоглобін

У більшості жінок, на жаль, відзначається дефіцит гемоглобіну. Деякі люди навіть не знають про це, списуючи нестачу сил і енергії на втому. Зрозуміло, найкориснішим для підвищення рівня гемоглобіну стане холодець, зварений на основі яловичини, але й у страві зі свинини або курки багато вітамінів групи В, які беруть активну участь у виробленні гемоглобіну.

Зміцнює нервову систему

Ще одна корисна речовина, якої багато у холодці — гліцин. Він сприяє нормальній діяльності головного мозку, а також активує дію особливих ферментів, які допомагають побороти почуття тривожності і страху, полегшують симптоми депресії і допомагають краще впоратися зі стресом — те, що потрібно у передноворічній метушні!

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь