Процес ферментації досі використовується для виробництва таких продуктів, як вино, сир, квашена капуста, йогурт і чайний гриб. Ферментовані продукти багаті на корисні пробіотики і пов'язані з низкою переваг для здоров'я — від кращого травлення до більш сильного імунітету. Зараз ми розглянемо ферментацію харчових продуктів, у тому числі її переваги і безпеку, інформує Ukr.Media.
Що таке харчова ферментація?
Ферментація — це природний процес, за допомогою якого мікроорганізми, такі як дріжджі і бактерії, перетворюють вуглеводи, такі як крохмаль і цукор, на спирт або кислоти. Спирт або кислоти діють як природний консервант і надають ферментованим продуктам особливу пікантність та терпкість. Ферментація також сприяє зростанню корисних бактерій, відомих як пробіотики. Доведено, що пробіотики покращують імунну функцію, а також здоров'я травної системи і серця. Отже, додавання ферментованих продуктів у свій раціон може поліпшити ваше загальне самопочуття.
Користь для здоров'я
З ферментацією пов'язаний ряд переваг для здоров'я. Фактично, ферментовані продукти часто більш поживні, ніж їх неферментована форма. Ось основні переваги ферментованих продуктів для здоров'я:
Покращують здоров'я травної системи
Пробіотики, що утворюються під час ферментації, можуть допомогти відновити баланс корисних бактерій у кишківнику і полегшити деякі проблеми з травленням. Наявні дані свідчать про те, що пробіотики можуть зменшити неприємні симптоми синдрому подразненого кишківника (СПК), поширеного розладу травлення. Одне 6-тижневе дослідження за участю 274 дорослих з СПК показало, що щоденне вживання 125 г кисломолочного продукту, схожого на йогурт, поліпшило симптоми СПК, включаючи здуття живота і частоту стільця. Більше того, ферментовані продукти також можуть зменшити тяжкість перебігу діареї, здуття живота, газів і закрепів.
Зміцнюють імунну систему
Бактерії, що мешкають у кишківнику, мають значний вплив на вашу імунну систему. Завдяки високому вмісту пробіотиків ферментовані продукти можуть зміцнити вашу імунну систему і знизити ризик розвитку таких інфекцій, як застуда. Вживання продуктів, багатих на пробіотики, також може допомогти вам швидше відновитися, коли ви захворіли. Крім того, багато ферментованих продуктів багаті на вітамін С, залізо і цинк, які, як доведено, сприяють зміцненню імунної системи.
Полегшують перетравлення їжі
Ферментація допомагає розщеплювати поживні речовини у їжі, що полегшує їх перетравлення, ніж їх неферментовані аналоги. Наприклад, лактоза — натуральний цукор у молоці — розщеплюється під час ферментації на більш прості цукри — глюкозу і галактозу. У результаті люди з непереносимістю лактози, зазвичай, нормально їдять ферментовані молочні продукти, такі як кефір і йогурт. Крім того, ферментація допомагає розщеплювати і руйнувати антинутрієнти, такі як фітати і лектини, які являють собою сполуки, що містяться у насінні, горіхах, зернах і бобових, які заважають засвоєнню поживних речовин. Отже, вживання ферментованих бобів або бобових, таких як темпе, збільшує засвоєння корисних поживних речовин, роблячи їх більш поживними, ніж неферментовані альтернативи.
Дослідження показали, що ферментовані продукти також можуть сприяти
Психічному здоров'ю
Кілька досліджень пов'язали пробіотичні штами Lactobacillus helveticus і Bifidobacterium longum зі зниженням симптомів тривоги і депресії. Обидва пробіотики містяться у ферментованих продуктах.
Втраті ваги
Деякі дослідження виявили зв'язок між певними штамами пробіотиків, включаючи Lactobacillus rhamnosus і Lactobacillus gasseri, і втратою ваги та зменшенням кількості жиру на животі.
Здоров'ю серця
Ферментовані продукти пов'язані з більш низьким ризиком розвитку серцевих захворювань. Пробіотики також можуть незначно знизити артеріальний тиск і допомогти знизити загальний та "поганий" холестерин ЛПНЩ.
Джерело: ukr.media