Дробове харчування овіяне великою кількістю міфів, попри те, що це питання досить добре вивчене з наукової точки зору. Дієтологи і спортивні тренери «винаходять» свої системи живлення, які пропонують своїм клієнтам як панацею від проблем зі здоров'ям і фігурою, інформує Ukr.Media.
Чого тільки люди не пробували: вегетаріанство, сироїдіння, дієти і навіть намагалися провести в маси ідею харчування одними тільки фруктами (фрукторіанство)! Але доказова наука в цьому відношенні невблаганна — яким би не було харчування, воно повинно бути збалансованим і містити весь комплекс мікронутрієнтів, вітамінів і мінералів. Чому дієтологи радять їсти часто, але мало?
Дробове харчування: у чому головний принцип
На якість нашого харчування і процесу засвоєння отриманої енергії впливає кілька базових факторів. Серед них, наприклад, склад їжі, яку ми їмо, її обсяг і кількість прийомів. Останніми двома і оперує принцип дробового харчування. Ми можемо з'їсти повноцінний обід і встати з-за столу з відчуттям важкості в шлунку.
А можемо, навпаки, обмежитися невеликою кількістю їжі і відчувати при цьому легкість. Але в цих умовах, крім сніданку, обіду і вечері, для насичення організму всіма поживними речовинами знадобиться ще два-три перекуси. Так і дієтологи рекомендують харчуватися. І на те є свої підстави.
Як кількість їжі впливає на якість процесу травлення?
Нерідко після рясної трапези присутнє відчуття здуття і тяжкості в шлунку. Іноді для його усунення доводиться навіть приймати ферментні препарати. Адже сам організм не в змозі їх виробити в потрібній кількості для перетравлення всієї їжі. Але це призводить до збоїв в роботі шлунка, кишківника та підшлункової залози. Тому невелика порція їжі все ж буде краще.
Більш того, для комфортної роботи в шлунку повинна залишатися приблизно третина вільного простору. Цим і зумовлена ідея, що обсяг одного прийому їжі повинен міститися в ваших зімкнутих долонях.
Як пов'язане харчування та вироблення інсуліну
Відповіддю організму на надходження в шлунок поживних речовин завжди буде викид в кров гормону інсуліну. При великих обсягах їжі цієї речовини виробляється більше, що створює додаткове навантаження на підшлункову залозу. Особливо це стосується споживання їжі, багатої простими вуглеводами, коли різкий стрибок гормону супроводжується настільки ж різким падінням.
Харчування ж малими порціями, та ще й продуктами з низьким глікемічним індексом дозволяє тримати інсулін і відчуття насичення на стабільному рівні практично постійно.
Дробове харчування — пастка для мозку
Якщо людина хоче підтримувати себе в хорошій фізичній формі, з рясними застіллями доведеться розпрощатися. Водночас навіть в умовах помірного споживання їжі при дробовому харчуванні можна одержувати більше задоволення. Враховуючи, що збільшується частота візитів на кухню, мозок як би обманюється, а ми швидше насичуємося, не з'ївши нічого зайвого.
Запасати не можна спалити!
Еволюційно наш організм заточений на виживання. Більшу частину своєї історії людство жило в умовах дефіциту харчової енергії. З цієї причини організм пристосувався перетворювати її у запаси у вигляді підшкірного та вісцерального жиру. З цієї причини, якщо ми їмо рідко, це сигнал для організму, що доступ до поживних речовин обмежений і необхідно створювати базу на чорний день.
Це є основною причиною, чому людина навіть при обмеженні раціону худне повільно або не худне зовсім. А ось часте харчування невеликими порціями розганяє метаболізм, даючи протилежний сигнал. Таким чином з'являється можливість утилізувати більшу кількість непотрібних калорій.
Джерело: ukr.media