Дослідники з Університету Кампінаса (Бразилія) вивчили вплив вживання вівса на кишкову мікробіоту та представили результати своїх досліджень, інформує Ukr.Media.
З вівса виробляють вівсяну крупу, борошно, пластівці, толокно і багато інших продуктів. Фахівці провели метааналіз проведених у період із 2012 до 2023 року наукових робіт, у яких вивчали використання вівсяних продуктів і добавок для модуляції функції кишкового мікробіома.
Автори встановили, що у вівсі містяться унікальні фенольні сполуки, наприклад, авенантраміди, авенаколізати й авенацини. Вони мають протизапальні властивості, що, за словами вчених, вказує на їхню здатність захистити від раку товстої кишки, ішемічної хвороби серця та дерматологічних проблем. Ба більше, у вівсі міститься вітамін Е — він також має антиоксидантні властивості, що знижує ризик серцево-судинних захворювань і раку.
"Розчинні та нерозчинні волокна, а також фенольні сполуки, що містяться у вівсі, забезпечують широкий спектр корисних для здоров'я властивостей, включно зі зниженням рівня холестерину, протизапальними та антиоксидантними властивостями, але для отримання переконливих доказів потрібні подальші дослідження", — підсумували автори.
Джерело: ukr.media