Чим більше цукру додано до нашого раціону, тим менше у ньому вітамінів і мінералів, показують результати шведського дослідження, опубліковані в журналі Nutrition & Metabolism, інформує Ukr.Media.
Згідно з рекомендаціями ВООЗ, доданий цукор не повинен перевищувати 10 % калорійності добового раціону. Але Європейське агентство з безпеки харчових продуктів прийшло до висновку, що цю норму треба переглянути. На думку агентства, для поточних нормативів недостатньо наукових доказів.
Вчені з Лундського університету проаналізували дані двох великих досліджень — Національного шведського дослідження харчових продуктів та Дослідження дієти й раку Мальме.
Вчені підрахували, скільки доданого цукру з'їдав кожен учасник дослідження. Після цього вони порівняли з цією кількістю рівень споживання 9 вітамінів і мікроелементів (кальцію, фолієвої кислоти, заліза, магнію, калію, селену, цинку, вітамінів С і D).
"Ми протиставили доданий цукор іншим видам цукру для оцінки його загального впливу на якість дієти. Доданий цукор не входить до складу харчових продуктів та напоїв природним чином: його додають під час обробки, приготування або за столом з різними цілями, тому він не є необхідним у наших дієтах", — розповіла Естер Гонсалес-Паділья (Esther González-Padilla), співавтор дослідження.
Дослідники виявили зворотний зв'язок між кількістю доданого цукру і щоденним споживанням усіх дев'яти поживних речовин. Тобто, чим більше додано цукру, тим менше у раціоні вітамінів і мінералів.
"Навіть якщо одного цього дослідження недостатньо, щоб змінити рекомендації, воно додає цінні докази до знань, якими ми володіємо, для можливості скоригувати рекомендації у майбутньому", — сказала Естер Гонсалес-Паділья.
Джерело: ukr.media