Мікрохвильова піч — це зручно і просто. За пару хвилин вона розігріє вечерю, що завалялася в холодильнику, поки ви згадуєте, на якій серії вчора зупинилися. Але наскільки вона безпечна? Чи вбиває мікрохвильовка бактерії?
Розповідаємо, наскільки безпечно їсти вчорашню вечерю, розігріту в мікрохвильовці, інформує Ukr.Media.
Вчені провели дослідження — вони проаналізували спалах сальмонели, який трапився через повторний розігрів свинини в мікрохвильовій печі. Дослідників цікавило, чи гинуть бактерії в мікрохвильовці.
Два смажених порося доставили на пікнік в Джуно з ресторану в Сіетлі, США. Одна зі свиней прибула пізніше, тому учасники пікніка забрали її додому. Хвороба була викликана вживанням в їжу м'яса другої свині.
Дослідження показало, що 21 людина з 46, що розігрівали м'ясо в мікрохвильовій печі, захворіла. Жоден з тих, хто використовував звичайну духовку, не захворів. Також 13 людей їли м'ясо без будь-якого підігріву — з них 11 захворіло. Потрібно розібратися, чи дійсно причина хвороби в тому, що мікрохвильовка не вбиває бактерії.
Чи вбиває мікрохвильовка бактерії
Свинина доставлялася з Сіетла в Джуно на вантажному літаку без холодильника. Через затримку рейсу м'ясо прибуло до пункту призначення тільки через 17 годин. Свинина, яку не охолоджують, може стати розсадником бактерій, таких як сальмонела. Вчені з'ясували, що нагрівання за допомогою звичайної духовки знищує ці бактерії, але ось мікрохвильовка із завданням не справляється і вбиває не всі бактерії.
В цілому мікрохвильова піч дійсно здатна вбити якусь частину бактерій, але проблема полягає в тому, що вона нагріває їжу нерівномірно. Тому залишаються "острівці" бактеріальних вогнищ, які можуть привести до інфекції.
Найкращим способом знищення бактерій є нагрівання. Молоко, наприклад, пастеризують при нагріванні його до температури приблизно 72.2 градуса за Цельсієм протягом 15 секунд. Але навіть це не вирішує проблему — деякі бактерії процвітають при температурах до 75 градусів, а деякі спори бактерій, такі як Clostridium botulinum ( відповідальні за смертельні токсини ботулізму), можуть жити протягом години при температурі рівній 100 градусам. Так, буває, що мікрохвильовка вбиває бактерії, але це відбувається не завжди.
Фахівцям необхідно було знайти інші підтвердження або спростування думки, що мікрохвильовка вбиває мікроби і бактерії. У іншому дослідженні, вчені використовували три види супу (томатний, овочевий і яловичий). У кожен з супів додали кишкову паличку і сальмонелу.
Виявилося, що мікрохвильовка дійсно не завжди вбиває бактерії — вони майже завжди виживали на дні склянки будь-якого супу. При цьому дно нагрівалося сильніше, ніж середина і верхній шар. Дослідження показало, що одне тільки тепло не знищує бактерії — разом з ним працює і мікрохвильове випромінювання. Вчені поки не знають, як саме воно впливає на мікроорганізми — можливо, впливає на їх молекулярну структуру.
У будь-якому випадку, розігрівати в мікрохвильовці "стару" їжу, яка могла неправильно зберігатися, — погана ідея. Особливо якщо ви не плануєте провести найближчий тиждень в лікарні.
Джерело: ukr.media