Категорія Медицина та здоров’я

Медицина та здоров’я

Нові дані про приховану взаємодію ібупрофену, парацетамолу та антибіотиків

Популярні анальгетики, такі як ібупрофен або парацетамол, можуть підвищувати ризик розвитку антибіотикорезистентності. Це демонструють результати дослідження, проведеного науковцями з Університету Південної Австралії та опублікованого у журналі npj Antimicrobials and Resistance. Дослідження показало, що звичайні препарати для зняття болю чи жару…

Американські вчені виявили білок, що сприяє віковому зниженню пам’яті

Дослідники з США встановили, що акумулювання специфічного білка, пов’язаного з метаболізмом заліза в мозку, може пришвидшувати втрату пам’яті з віком. Мова йде про протеїн FTL1 (феритин легкого ланцюга 1), концентрація якого в гіпокампі старих гризунів виявилася значно вищою порівняно з…

Що відбувається з вашим тілом, коли ви вживаєте протеїн

Проте не кожен усвідомлює, чому саме він має таке значення та яким чином наше тіло застосовує його. Наступне десятиліття прогнозує бути епохою розквіту фітнес-культури, свідомого та гармонійного способу життя, а також інновацій у сфері антиейджингу, що даруватимуть можливість довше зберігати…

Гарвардські вчені: щоденне приймання вітаміну D3 зберігає молодість клітин

Вчені з Гарварду показали, що вітамін D3 може уповільнювати процеси клітинного старіння. Дослідження проводилося в рамках масштабного проєкту VITAL, в якому брали участь майже 26 тисяч американців старше 50 років. Для аналізу довжини теломер виділили підгрупу з понад 1000 добровольців,…

Чи буває алергія на роботу, як вона проявляється і як вилікуватися

Всі чули про алергію на тополиний пух, цвітіння або шерсть тварин. В такому випадку збудник здається абсолютно зрозумілим. Але що робити, якщо симптоми алергії проявляються без наявності алергену? Ви помічали, що сверблячі плями на шкірі, прискорене дихання і навіть чхання…

Невідомі небезпеки кавуна про які повинен знати кожен

Літо і початок осені — сезон смачних кавунів, які багатьма сприймаються, як джерела здоров'я. Однак у цих фруктів є серйозні небезпеки для нашого самопочуття, інформує Ukr.Media. Діарея та інші проблеми з травленням Кавун вважається відмінним джерелом води. Він також багатий…

Середземноморська дієта проти Альцгеймера: як харчування може знизити генетичний ризик

Нове дослідження, проведене вченими з Гарвардського університету, Массачусетської лікарні Брігама та Інституту Броуда, виявило, що середземноморська дієта здатна суттєво пом'якшувати вплив генетичних факторів ризику хвороби Альцгеймера. Результати цього дослідження, опубліковані в авторитетному виданні "Nature Medicine", показало, що навіть люди з…

Розкрито несподівану небезпеку надмірного споживання солі

Високий рівень споживання солі може викликати запалення в мозку, що, своєю чергою, призводить до підвищення артеріального тиску. Такого висновку дійшли вчені Університету Макгілла, які опублікували результати в журналі Neuron. Автори роботи зазначають: мозок може бути ключовою ланкою в розвитку гіпертонії,…

Розбираємо шкідливі компоненти зубної пасти та вчимося вибирати безпечний продукт

Здавалося б, що може бути простіше — зайшов у магазин, взяв з полиці тюбик зубної пасти, кинув у кошик і забув, інформує Ukr.Media. Але не все так просто: за красивою упаковкою може ховатися склад, який здатний зіпсувати не тільки посмішку,…

Дві години без руху — і судини втрачають гнучкість

Японські дослідники встановили, що тривале сидіння погіршує здатність шкірних судин розширюватися, а зміна температури навколишнього середовища цей ефект не усуває. Результати роботи опубліковані в European Journal of Applied Physiology. У дослідженні брали участь 12 здорових молодих добровольців — шість чоловіків…

Як пластик сприяє поширенню стійких до ліків бактерій

Пластикове забруднення може не тільки шкодити екології, але й непомітно посилювати поширення антибіотикорезистентних бактерій. Про це йдеться в масштабному огляді, опублікованому в Journal of Hazardous Materials (JHM). Автори проаналізували життєвий цикл пластику — від видобутку сировини і виробництва до використання,…

Жінки та чоловіки: хто краще переносить спеку і чому вік змінює правила

Молоді чоловіки та жінки показують однакову стійкість до високої температури, однак у чоловіків ця здатність починає знижуватися після 65 років. А в жінок це відбувається ще раніше, повідомив професор фізіології та кінезіології У. Ларрі Кенні з Університету штату Пенсільванія, інформує…